Сътрудничество за развитие

Сътрудничеството за развитие е основен инструмент за прилагане на външнополитическата стратегия на ЕС, насочена към развиващите се страни за по-добър и стабилен живот. Финалната му цел е премахването на крайната бедност по света.

Сътрудничество за развитие

С присъединяването си към Европейския съюз (ЕС) през 2007 г. България прие да участва в европейската политика за развитие, която заема централно място във външните политики на Съюза. Тя има за цел да изкорени бедността, да подпомага устойчивия растеж, да защитава правата на човека и демокрацията, да насърчава равнопоставеността на половете и да спомага за преодоляване на предизвикателствата, свързани с околната среда и климата. ЕС и неговите членки предоставят над половината от официалната помощ за развитие в световен мащаб.

Като член на ЕС България е поела ангажимента да разработи собствена политика за развитие, с която да подпомага държавите в по-неравностойно положение от нея. През 2017 г. България, заедно с останалите страни-членки, прие Новия европейския консенсус за развитие. Той съчетава в себе си различни подходи за премахването на крайната бедност, които се основават върху 5 приоритета:

Правото на развитие е неотменимо човешко право, по силата на което всеки човек и всички народи имат право да участват, да допринасят и да се ползват от икономическо, социално, културно и политическо развитие, в което всички права на човека и основните свободи могат да бъдат напълно реализирани.

Член 1, Декларация на ООН за правото на развитие от 1986 г.

Нашите постижения в областта

Партньорства

БПМР е партньор на Министерството на външните работи на България при формулирането и изпълнението на българската политика на сътрудничество за развитие;

Борба с бедността

Платформата е точка за връзка и партньорство на Глобалната коалиция за борба с бедността (GCAP);

Сътрудничество с МВнР

В името на целите на българската политика за развитие поддържаме интензивно сътрудничество както с държавните институции, така и с частния сектор. Членуваме в Европейската конфедерация на неправителствените организации за подпомагане и развитие CONCORD.

Разработване на политики

Участваме в разработването на основни документи за политиката за развитие и отправяме ключови препоръки, включително и чрез участието ни при изработването на ежегодния доклад за състоянието на помощта – AidWatch Report;

Граждански диалог

През 2017-2018 г. изпълнихме проекта „Граждански диалог за развитие“ във връзка с българското председателство на Съвета на Европейския съюз;

Журналистика за развитие

От 2018 г. насам провеждаме конкурса „Журналистика за развитие“.

Стратегически цели

За да постигне мисията си в областта на международното сътрудничество за развитие, БПМР определи следните 4 взаимосвързани стратегически цели:

Цели за устойчиво развитие

Дневен ред 2030 за устойчиво развитие на света е програмата на ООН, включваща 17 цели и 169 подцели, които 193 държави приеха да изпълнят, за да превърнат света в по-добро...

Глобално образование

Глобалното образование подчертава взаимосвързаността и взаимозависимостта на човечеството. То цели да развие чувство у всеки гражданин за част от една глобална общност, не за изолиран индивид.

Вашето търсене?